Відкрити головне меню

Прогрес M-03M

Вантажний траспортний космічний корабель
(Перенаправлено з Прогрес МС-03)

Прогрес М-03М — транспортний вантажний космічний корабель (ТВК) серії «Прогрес», запущений до Міжнародної космічної станції. 35-й російський корабель постачання МКС.[2] Серійний номер 403.

Прогрес M-03M
Progress M-03M.jpg
Прогрес M-03M пристикований до МКС
Основні параметри
Повна назва Прогрес M-03M (11Ф615А60)
COSPAR ID 2009-056A
NORAD ID 35948
Організація Роскосмос
Виготівник РКК «Енергія»
Тип апарата орбітальний, безпілотний
Обертів 3071
Дата запуску 15 жовтня 2009
Ракета-носій Союз-У
Космодром Байконур, М. 1, СК 5
Тривалість польоту 194 доби 16 годин
Схід з орбіти 27.04.2010[1]
Технічні параметри
Маса 7290 кг
Орбітальні дані
Нахил орбіти 51,66
Період обертання 88,59 хв (після виведення на орбіту)
Апоцентр 245 км (після виведення на орбіту)
Перицентр 193,2 км (після виведення на орбіту)
Вебсторінка
Вебсторінка Сторінка корабля

Зміст

Мета польотуРедагувати

Доставка на МКС палива, продуктів, води та інших витратних матеріалів, необхідних для експлуатації станції в пілотованому режимі.

Хроніка польотуРедагувати

  • 15.10.2009, 04:14:37 (MSK), (01:14:37 UTC) — запуск з космодрому Байконур;[3]
  • 18.10.2009, 04:40:39 (MSK), (01:40:39 UTC) — здійснена стиковка з МКС до стикувального вузла відсіку «Пірс». Процес зближення і стикування проводився в автоматичному режимі;
  • 22.04.2010, 19:32:31 (MSK), (16:32:31 UTC) — ТВК відстикувався від орбітальної станції і відправився в автономний політ.

Наукова роботаРедагувати

ТВК «Прогрес М-03М», на п'ять днів перетворився на об'єкт наукового експерименту «Радар-Прогрес». Його метою є вивчення зміни різних характеристик іоносфери (зокрема, щільності, температури, іонного складу локальних неоднорідностей) при роботі рідинних ракетних двигунів космічних апаратів. В ході проведення досвіду ТВК щодня здійснював по одному маневру невеликої тривалості із включенням двигунів. Фахівці стежили за виникаючими змінами, використовуючи радар не когерентного розсіювання інституту сонячно-земної фізики Сибірського відділення РАН. Експеримент «Радар-Прогрес» проводився в перший раз.[4]

Див. такожРедагувати

  • Список апаратів серії Прогрес

ПриміткиРедагувати