Аудиторія Ібірапуера

Ibirapuera Auditorium (порт. Auditório Ibirapuera) — будівля, збудована за дизайном Оскара Німеєра для музичних постанов і розташована в парку Ібірапуера у місті Сан-Паулу.

Аудиторія Ібірапуера

Auditório Ibirapuera Parque do Ibirapuera São Paulo 2019-6180.jpg


23°35′08″ пд. ш. 46°39′23″ зх. д. / 23.585833330027778487° пд. ш. 46.65638889002777745° зх. д. / -23.585833330027778487; -46.65638889002777745Координати: 23°35′08″ пд. ш. 46°39′23″ зх. д. / 23.585833330027778487° пд. ш. 46.65638889002777745° зх. д. / -23.585833330027778487; -46.65638889002777745
Тип авдиторія[d] і концертна залаd[1]
Країна

 Бразилія

Розташування Сан-Паулу[1]
Архітектор Оскар Німейєр
Матеріал бетон
Засновано 2005
Сайт auditorioibirapuera.com.br
Ідентифікатори й посилання
Аудиторія Ібірапуера. Карта розташування: Бразилія
Аудиторія Ібірапуера
Аудиторія Ібірапуера (Бразилія)

CMNS: Аудиторія Ібірапуера у Вікісховищі
Вхід до аудиторії

ІсторіяРедагувати

Аудиторія є частиною комплексу будівель парку Ібірапуера, спроєктованого в 1950-тих роках[2]. За оригінальним проєктом будівля мала мати окремий вхід від головного входу до парку, що так і не був збудований. На відміну від решти будівель, Аудиторія Ібірапуера була збудована на пів століття пізніше за відкриття парку.

АрхітектураРедагувати

Зовнішній виглядРедагувати

 
Головний вхід до аудиторії уночі

Будівля характеризується вулюметричною простотою дизайну та складається з єдиного блоку трапезоїдної форми. Як і більшість будівель парку та більшість творів архітектора, будівля майже цілком білого кольору.

Унікальна форма робить аудиторію особливою в ряді концертних холів, багато з яких будувалися за прикладом Паризької опери 19 століття. Аудиторія складається з трьох окремих частин, що складають фоє, залу для глядачів та сцену театру.

 
Внутрішній вигляд аудиторії

Будівля складає єдиний комплекс з півсферою Ока, обидві будівлі мають привильні геометричні форми та вважаються найважливішими будівлями парку з архутектурної точки зору. Група мала мати також велику площу, шатер та пішохідний міст, що так і не були збудовані[3].

Будівля має великих навіс над входом червоного кольору, відомий під назвою Labareda — «вогонь».

Внутрішня організаціяРедагувати

На першому поверсі знаходиться фоє, що веде до залу для глядачів. Нижче знаходиться бар, кімнати адміністрації, музична школа і кімнати для переодягання. Також аудиторія має 18-метровий задній вхід, що дозволяє дивитися постанови і людям за межами аудиторії[4].

Технічні даніРедагувати

  • Початок будівництва: 2002 рік
  • Закінчення робіт: 2005 рік
  • Площа бідівлі: 7000 м²
  • Архітектор: Оскар Німейєр (керівник), Еліу Паста, Еліу Пентеаду
  • Освітлення: Петер Гаспер
  • Акустика: Acústica & Sônica, Akustiks
  • Оформлення сцени: Solé Associados
  • Консультанти: Ber-Far, Consultest
  • Керування будівництвом: Kel
  • Будівництво: OAS.

ПосиланняРедагувати

  1. а б archINFORM — 1994.
  2. Fernando Serapião, Auditório completa conjunto edificado no parque Ibirapuera. PROJETODESIGN Edition 309, November 2005. Accessed 24 April 2007.
  3. Mônica Junqueira de Camargo. Sobre o projeto de Oscar Niemeyer para o entorno do Teatro no Parque Ibirapuera. Minha Cidade 125, March 2005. Accessed 24 April 2007.
  4. Le Moniteur-expert.com — Oscar Niemeyer livre un auditorium « réversible»

Ресурси ІнтеретуРедагувати