Веннесльська бібліотека і культурний центр

Веннесльська бібліотека і культурний центр (норв. Vennesla bibliotek og kulturhus) — комплекс у комуні Веннесла (Норвегія), який включає бібліотеку, культурний центр, кафе і офіси. Зведений у 20102011 роках за проектом норвезького бюро Helen & Hard. Будівля зв'язує існуючий будинок культури, освітній центр і міську площу.

Веннесльська бібліотека і культурний центр
Vennesla library interior.jpg

58°16′13″ пн. ш. 7°58′13″ сх. д. / 58.27028° пн. ш. 7.97028° сх. д. / 58.27028; 7.97028
Країна Норвегія
Розташування Веннесла
Архітектор Helen & Hard
Клієнт комуна Веннесла
Дата початку спорудження 2010
Дата закінчення спорудження 2011
Відкриття 2011
Вартість NOK 66,4 млн.
Ділянка 1 900 м²
Поверхів 2
Власник Venneslad

Веннесльська бібліотека і культурний центр. Карта розташування: Норвегія
Веннесльська бібліотека і культурний центр
Веннесльська бібліотека і культурний центр
Веннесльська бібліотека і культурний центр (Норвегія)

КонкурсРедагувати

Замовником проекту стала комуна Веннесла.

Архітектурний конкурс відбувався у 2009 році, переможцем в якому було оголошено норвезьке бюро Helen & Hard. Спорудження велось у 20102011 роках. У розробці проекту були задіяні: Райнгард Кропф, Сів Гелене Стангеланд, Гокон Міннесйорд Сольгейм, Калеб Рід, Ранді Аугестайн. Бюджет проекту склав 66,4 млн норвезьких крон.

ОписРедагувати

Як екстер'єр, так і інтер'єр бібліотеки визначає ребриста поверхня будівлі, її кути і заокруглення. Конструкція складається із 27 ребер, виконаних із клеєних балок, що переходять усередині приміщення в книжкові полиці і сидіння. Кожне з ребер виконане із використанням акустичних абсорбентів, кондиціонуючих елементів, а також вигнутих склопакетів, які служать для освітлення простору, полиць і ніш для читання. Одне з ребер утворює біля головного входу лоджію, яка охоплює ширину всій площі будівлі. Різкі кути і хвилясті лінії покрівлі м'яко контрастують з органічної естетикою приміщення.

Як і більшість проектів студії Helen & Hard, цей архітектурний об'єкт є будівлею з низьким енергоспоживанням (клас «А» відповідно до норвезької системи електропостачання).

Загальна площа ділянки проекту склала 1 900 м². Комплекс включає бібліотеку, культурний центр, кафе і офісні приміщення.

ПосиланняРедагувати